Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

στην δανια αδελφες μου, στην δανια

στα πλαίσια της "αρνούμαι πεισματικά να περάσω όλη μου την ζωή στην ελλάδα" φάσης που περνάω, και που σύμφωνα με τον αστρολόγο μας, όλη αυτή η μιζέρια που ζω τους τελευταίους μήνες θα έπρεπε να έχει φύγει μαζί με τον κρόνο από το ζώδιο μου εδώ και πολύ καιρό, έχω καταλήξει ότι αν μπορούσα να μαζέψω την βαλιτσούλα μου αύριο και να έφευγα για οπουδήποτε, αυτό το "οπουδήποτε" θα ήταν η Δανία.
η Δανία λοιπόν έχει τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους του πλανήτη και αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους: καταρχάς δεν έχουν κανέναν λόγο να μην είναι χαρούμενοι, και αυτά που λέμε εμείς οι μεσογειακοί μη χέσω για τον καιρό είναι μπούρδες. οκ προφανώς και ο καιρός δεν είναι όπως εδώ, αλλά αυτό μόνο θετικό θα μπορούσε να είναι για μια χώρα που στο ημερολόγιο έχει δεκέμβριο αλλά στην καρδία της πάντα καλοκαίρι.
οι Δανοί λοιπόν δίνουν περίπου το 60% των εσόδων τους σε φόρους και πάλι είναι ευτυχισμένοι, κάτι απόλυτα λογικό αν σκεφτείς πως απ' αυτό το 60% τα έξοδα για την υγεία και την παιδεία αυτών και των παιδιών τους είναι για πάντα καλυμμένα. επίσης, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά παίρνουν ξεχωριστά επιδόματα οπότε καθάρισες με τα έξοδα των πεθερικών και των γονιών σου, τα έξοδα εκτός της υγείας τους που όπως είπαμε παραπάνω είναι ήδη δωρεάν. στην Δανία επίσης το μεταφορικό μέσο που προτιμούν όλοι είναι το ποδήλατο όποτε μάνι μάνι έχεις γλυτώσει από έξοδα συντήρησης ενός αυτοκινήτου (που σύμφωνα με τους δανέζικους μισθούς θα μπορούσες να έχεις τουλάχιστον πόρσε, αλλά φυσικά ζεις στην Δανία και δεν σε νοιάζει καθόλου η κατοχή υλικών αγαθών για φιγούρα αλλά μόνο για πρακτικότητα οπότε και με ένα οτομπιάνκι εκτός από το ποδήλατο είσαι απολύτως οκ) και τα έξοδα της βενζίνης. επίσης, δεν ανησυχείς ποτέ μην σου κλέψουν το ποδήλατο γιατί ζεις σε μια τέτοια χώρα που βασίζετε αποκλειστικά στην εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και ξέρεις όχι μόνο ότι κανείς δεν πρόκειται να το κάνει (τι να το κάνει άλλωστε το δικό σου ποδήλατο?) αλλά ότι δεν θα το σκεφτεί κιόλας. μαζί με το ξεκλείδωτο ποδήλατο μπορείς επίσης να αφήσεις και το καρότσι με το μωρό σου μέχρι να μπεις σε ένα μίνι μάρκετ να πάρεις ένα γάλα, αλλά και έξω από το καφέ που πίνεις τον καφέ σου με την επίσης νέα μαμά φίλη σου, που έχει και εκείνη σαράντα βδομάδες άδεια λοχείας. μπορείς επίσης να αφήσεις και την πόρτα του σπιτιού σου ξεκλείδωτη για να μπει ο γείτονας την πέμπτη το βράδυ που θα αποφασίσει να έρθει στο σπίτι σου με ένα μπουκάλι κρασί, αλλά και ξεκλείδωτη γενικότερα γιατί αν είσαι Δανός σκέφτεσαι "γιατί να την κλειδώσω"?
στο αεροδρόμιο δεν ελέγχει κανείς το διαβατήριο σου, είτε μοιάζεις με τον οσάμα μπιν λάντεν είτε με τον χριστό, γιατί όλοι έχουν καλή θέληση και πίστη ότι είσαι ένας κανονικός ταξιδιώτης και όχι ένας τρελός ζωσμένος με δεκάδες εκρηκτικά. γενικότερα δεν θα σε κρίνουν από το μούσι και την εξωτερική σου εμφάνιση για αυτό και στην Δανία υπάρχει 0% εγκληματικότητα γιατί πραγματικά, ποιος θα ασχοληθεί να κλέψει κάτι ή να σκοτώσει κάποιον αφού α) είναι όλα δωρεάν και β) κανείς δεν θα έκανε ποτέ τίποτα για να διαταράξει αυτό το απόλυτα ζεν status quo που έχουν δημιουργήσει.
φυσικά ο καιρός είναι ολίγον τι χάλια όποτε "αναγκάζεσε" να κάνεις πολλές πολλές δραστηριότητες μετά την δουλειά σου, που μάντεψε τι? τελειώνει στις 5! και έτσι έχεις όλη τη μέρα (που εκεί είναι νύχτα αλλά δεν σε νοιάζει καθόλου) να πας στην τάξη του χορού ή της μουσικής ή του χάντμπολ που έμαθα ότι αρέσει πολύ στους Δανούς. φυσικά, μπορείς να επιλέξεις να δουλεύεις σαν σκουπιδιάρης και έτσι να σχολάς στις 12 το πρωί και παρόλα αυτά να μένεις σε μια σπιταρόνα στην εκάλη ας πούμε της Δανίας που βέβαια έχει μόνο τύπου εκάλη γειτονιές και όχι μεταξουργεία και κολωνούς. με το επάγγελμα σου δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, ούτε και κανείς άλλος με αυτό, ούτε και τα παιδιά σου στο σχολείο, αφού το σύστημα πληρωμών στην Δανία είναι τέτοιο που ο δικηγόρος αμείβεται το ίδιο με τον σκουπιδιάρη που αμείβεται το ίδιο με τον ποδοσφαιριστή, που με την σειρά του αμείβεται το ίδιο με τον σερβιτόρο και τον γιατρό. έτσι ζείτε όλοι σε μια ίση κοινωνία και δεν αναλώνεις όλη σου την ζωή προσπαθώντας να δείξεις στους υπόλοιπους ότι είσαι καλύτερος από εκείνους μόνο και μόνο επειδή το γραφείου σου είναι στο κολωνάκι, το αμάξι σου είναι 100,000 κυβικά και η γκόμενα σου κρατάει αυτή την τσάντα. ξέχασα επίσης να σου πω ότι στην Δανία όλες οι δραστηριότητες που κάνεις για τον εαυτό σου εκτός δουλειάς είναι επίσης επιχορηγούμενες από το κράτος οπότε εκτός από πολύ ευτυχισμένος είσαι και πολύ φιτ.
δεν βρίσκω ούτε μισό λόγο γιατί να μην είναι όντως αυτοί οι άνθρωποι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη. εκτός από τους πραγματικούς λόγους που έχουν για να είναι ευτυχισμένοι, που ξεκάθαρα οφείλονται στο ότι έχουν λύσει μια για πάντα το βιοποριστικό τους πρόβλημα, αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να έχουν παραμείνει τόσο αγνοί? θέλω τόσο πολύ να πάω να ζήσω εκεί αλλά φοβάμαι ότι θα τους μολύνω με τον απαίσιο τρόπο που έχω μάθει να ζω και να σκέφτομαι.
νομίζω οι Δανοί είναι το τέλειο παράδειγμα για την μάθηση της συμπεριφοράς και για το αν γεννιόμαστε κακοί ή γινόμαστε κακοί. προφανώς πάρα πολλοί Δανοί εάν ζούσαν σε άλλη χώρα θα μπορούσαν να κλέβουν από το κράτος, να σπρώχνουν στις ουρές, να οδηγούν μεθυσμένοι κτλ. κτλ. αλλά ακριβώς επειδή ζουν στον επίγειο παράδεισο της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελευθερίας, μπορούν και βγάζουν τον καλύτερο τους εαυτό και φυσικά δεν έχουν λόγο να παρανομήσουν ποτέ για τίποτα αφούτο κράτος τους τα δίνει όλα στο πιάτο. βέβαια, και σε έναν έλληνα άμα το κράτος του φερόταν τόσο δίκαια και ισότιμα δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει ποτέ "Δανός" ή θα γινόταν ακόμα πιο άπληστος και από τα δέκα καλά τα δικά του θα ήθελε και τα είκοσι των δυο διπλανών του.
λοιπόν και τώρα που σας είπα το masterplan μου με ακλόνητα επιχειρήματα ελπίζω να μην σας μπουν ιδέες, γιατί εάν ποτέ πάω Δανία και ακούσω ελληνικά στον δρόμο θα κρεμαστώ.

13 σχόλια:

  1. μακράν η καλύτερη και ταυτόχρονα φρέσκια και ταυτόχρονα διασκεδαστική ανάρτησή σου, με την οποία ταυτίζομαι απόλυτα (πλεονασμός "ταυτίζομαι" και "απόλυτα" στην ίδια πρόταση??????)

    δεν υπόσχομαι οτι δεν θα μετακομίσω εκεί, αλήθεια σου λέω το είχα σκεφτεί κι εγώ πριν το γράψεις, υπόσχομαι όμως, αν το κάνω, να μη μιλάω ελληνικά και να μη μεταφέρω καμία λαμογίστικη νοοτροπία που θα μολύνει το περιβάλλον- αυτά είπα και ξέχασα να προσθέσω το τι γίνεται στη δανία για το περιβάλλον, αλλά δεν το αναφέρω γιατί φοβάμαι μη το θυμηθείς και αυτό και γίνεις ακόμα πιο έξαλλη:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τώρα με κάνεις 'έξαλλο', γιατι ήθελα να πάω στη.. Δανία, αλλά τελικά μάλλον θα πάρω τα βουνά όπως ήταν και το πρωτότυπο σχέδιο. Όταν κάποτε οι Αυτριακοί διαπίστωσαν οτι στο εκπαιδευτικό βρίσκονταν 30 χρόνια πίσω απο τους Φινλανδούς, μάλλον εδω στο νότο κάτι προσπαθεί να πει ο ποιητής, αλλά τι?
    Θα σουν πουν, 'καλά, εκεί δεν κλεβουν/σκοτωνουν/παρανομούν?' Όσο και όπου υπάρχουν άνθρωποι αυτά βέβαια θα γίνονται. Τράβα όμως μια γραμμούλα και δες τα + και τα - Διάλεξε το πρόσημο που θέλεις και πορεύσου! .. μαζί σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εντάξει παιδιά, επειδή βλέπω ότι είμαστε πολλοί οι υποψήφιοι για Δανία, δεν χρειάζεται να μαλώνουμε, μπορούμε να πάμε όλοι μαζί εκεί, και να διαπρέψουμε. Από την άλλη βέβαια, θα μπορούσαμε να κάτσουμε και στα αβγά μας, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό, και να προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το χάλι που ζούμε Δανία.
    Χμμ τώρα που το σκέφτομαι θα προτιμήσω να πάω Δανία….

    @scharfeWurst μάλλον αυτό απαντάει στο πρόσημο ε? βέβαια και τα βουνά ποτέ δεν χάλασαν κανέναν… πολλοί προβληματισμοί πρωί πρωί

    αγαπημένη @Jerry Jedelou πρώτη φορά μου γράφεις και χαίρομαι πολύ. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Πόσο γέλασα με τον γιο σου και την σφραγίδα, δεν υπάρχει το σκηνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρακαλώ συγκρίνετε...

    http://www.nationmaster.com/country/da-denmark/cri-crime
    και
    http://www.nationmaster.com/country/gr-greece/cri-crime

    Κανένας κόσμος δεν έιναι αγγελικά πλασμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ @ανώνυμε, απ’ ότι βλέπω από τα sources που έχουν παρθεί τα στοιχεία της έρευνας, οι περισσότερες αναφορές αφορούν τα έτη 2002-2003, δηλαδή σχεδόν μια δεκαετία πίσω, ενώ αν τα συγκρίνουμε «ουσιαστικά», έναν αιώνα πίσω τουλάχιστον. Δεν είπε κανείς ότι η Δανία είναι η γη της επαγγελίας και σίγουρα θα βρεθούν άπειρες αντίστοιχες αναφορές που θα υποστηρίζουν το ίδιο. Αρνούμαι όμως να δεχθώ ότι σήμερα (2010) αυτά τα στοιχεία δεν έχουν αλλάξει κατά 90% τουλάχιστον για την Ελλάδα. Και αυτό δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ ή κάποια έρευνα, ούτε καν το δελτίο των 8, μπορείτε απλά να κάνετε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και θα το διαπιστώστε ιδίοις όμμασι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόνο για φόνους (χωρίς τις απόπειρες): http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate

    και ενδεικτικά αναφέρω το άρθρο:
    http://www.icenews.is/index.php/2010/02/27/denmark-plagued-by-rising-bicycle-theft-rates/

    επειδή κάτι είπατε για ξεκλείδωτα ποδήλατα...

    δεν έχω τίποτα εναντίον της Δανίας, αλλά είμαι οπαδός του: "the grass is always greener on the other side of the fence"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ομολογουμένως το site με την αύξηση στις κλοπές ποδηλάτων (10% μόνο το 2009) ήταν εκκωφαντικό. Παρόλα αυτά διάβασα στο ίδιο άρθρο πως η αστυνομία δεν μπορεί να δημιουργήσει προφίλ των δραστών και αυτό γιατί τα ποδήλατα στην Δανία είναι ασφαλισμένα που σημαίνει ότι σε περίπτωση κλοπής, ο ιδιοκτήτης του αποζημιώνετε από το κράτος, οπότε μπορεί πολλές κλοπές να προκύπτουν και απ’ αυτό. Κάτι εξίσου σοκαριστικό φυσικά, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν Δανοί που ζουν από την αποζημίωση του κλεμμένου ποδηλάτου τους (???). Όσο για το δεύτερο link ομολογουμένως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην εγκληματικότητα των δυο χωρών (Δανίας-Ελλάδας) μιας και έχουν μόλις 4 θέσεις διαφορά, με την Δανία να προηγείται στα rankings. Όπως και να’ χει ήταν τρομερά διαφωτιστικές αυτές οι ανταλλαγές απόψεων και χάρηκα πολύ για αυτό, επίσης ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε να ψάξετε τα links, αλλά και να τα αφήσετε σαν σχόλιο, αν μη τι άλλο μου έδειξε ότι το κείμενο μου σας έβαλε σε σκέψεις και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη για την ύπαρξη του blog. Πάντα μια εποικοδομητική κριτική και συζήτηση είναι καλύτερη από την αδιαφορία. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ok man!

    εδώ θα μπαίνω για ενημέρωση, είστε τόσο μπροστά! πάει πια το in.gr για μένα:-)

    τώρα που άρχισα να σχολιάζω, μάλλον θα με βλέπεις συχνά πυκνά!
    χαίρομαι που γέλασες με τη σφραγίδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. O Έλληνας έχει την κουτοπονηριά μέσα του, ποτέ δεν θα γινόταν "Δανός", θεωρώ. Εχω ζήσει στο εξωτερικό και όταν μιλάω για τον τρόπο ζωής αλλού, οι Ελληνάρες θεωρούν τους άλλους χαζούς, κι όχι αγνούς.
    Εγώ πάντως συμφωνώ μαζί σου. Και ο παράδεισος να μην είναι, σίγουρα είναι χ φορές καλύτερα απο την Ελλάδα (την οποία έχουν καταντήσει έτσι οι ΕΛΛΗΝΕΣ, κι όχι οι αλλοδαποί).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συμφωνώ απόλυτα @angie, πόσοι είναι που πιστεύουν ότι οι αμερικάνοι είναι χαζοί, οι άγγλλοι ψευτοευγενικοί κτλ. κτλ. οι έλληνες έχουν για όλους να πουν κάτι (αρνητικό φυσικά) εκτός από τους ίδιους που νομίζουν είναι οι καλύτεροι. συμφωνώ πως δεν θα αλλάξει τίποτα ποτέ εδώ, γιατί δεν θα αλλάξουν ποτέ οι άνθρωποι. τουλάχιστον ας φροντίσουμε να κάνουμε όμορφο και δίκαιο τον μικρόκοσμό μας, εμείς που έχουμε δει πως είναι να ζεις αλλού, και μπορεί και να "παρασύρουμε" και άλλους στην τρέλα μας. μόνο γκρίνια δεν βοηθάει (για μένα τα λεω).
    καλό Σ/Κ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. .. μια εναλλακτικη προταση? http://www.youtube.com/watch?v=YJK3q4-zl2k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @scharfeWurst είναι μες τις επιλογές και η σουηδία, παίζω σκανδιναβικά όπως καταλαβαίνεις. αν και μετά τον πρόσφατο βομβαρδισμό στην καρδία της πόλης, στο πιο κεντρικό σημείο της στοκχόλμης... δεν είμαι σίγουρη για τίποτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε γενικές γραμμές τα λες καλά αλλά δεν είναι όλα μέλι γαλά... Μόλις γύρισα πίσω μετά από παραμονή 4 μηνών και μπορώ να σου πω ότι και το ποδήλατο θα στο κλέψουν ακόμα και με αλυσίδα (αν είναι πολύ καλό και η αλυσίδα κακή) και το διαβατήριο στο κοιτούν (όπως και να μοιάζεις) και την πόρτα την κλειδώνουν στα σπίτια του κέντρου (εντάξει, στα προάστια όχι αλλά και η γιαγιά μου δεν την κλειδώνει στο χωρίο). Ωστόσο είναι αλήθεια ότι μπορεί να αφήσουν το μωρό μέσα στο καρότσι μπροστά από τη τζαμαρία της καφετέριας μέσα στην οποία κάθονται και ότι κατά γενική ομολογία είναι ακόμα ένας πολύ αγνός λαός έτοιμος να προσφέρει βοήθεια σε όποιον νομίζει ότι τη χρειάζεται και χωρίς την ανάγκη για προσωπική ευχαρίστηση μέσα από την επιβεβαίωση του άλλου και των υλικών αγαθών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή