Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

για την τιμη των αργοσχολων

διαβάζω στο μπλογκ του Γιάννη Παπαδόπουλου, τον ανταποκριτή, ένα άρθρο για τους απεργούς του ηλεκτρικού. αναφέρω απευθείας απόσπασμα για να σχολιάσω μετά:
"Ο κ. Κυριακουλόπουλος, με οκτώ έτη υπηρεσίας, δεν ανήκει στην ομάδα των υψηλόμισθων. Μαζί με εργασία τις Κυριακές και τα νυχτερινά φτάνει τα 1.800 ευρώ το μήνα", "δεν περιμένω τίποτα με τις απεργίες [λέει]. Ξέρω ότι είναι αποφασισμένα όλα. Πρέπει όμως να δώσουμε μια μάχη. Να μην πούμε ότι δεχτήκαμε τα πάντα με κατεβασμένα χέρια. Ίσως έτσι καταφέρουμε να σώσουμε κάτι".
δεν μας δίνει περισσότερα στοιχεία για τον κ. Κυριακουλόπουλο, όπως ας πούμε πόσο χρονών είναι ή τι έχει σπουδάσει ή ακόμα πως βρέθηκε να κάνει αυτή τη δουλειά. μας λέει όμως πως είναι μια δουλειά με μεγάλη ευθύνη, η οποία (ευθύνη) αρχίζει και τελειώνει στην ασφάλεια των επιβατών η οποία μόνο μια φορά στην 8χρονη καριέρα του είχε βρεθεί σε κίνδυνο από μια αυτοκτονία που είχε τύχει.
κατά τα άλλα, πάει στην δουλειά του ότι ώρα ξεκινάει η βάρδια του κάθε μέρα, πηγαίνει πάνω κάτω έναν ηλεκτροκίνητο συρμό από τον πειραιά μέχρι το μοναστηράκι περίπου οκτώ φορές, με ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τα 40 χιλιόμετρα γιατί οι υποδομές των σταθμών δεν τους επιτρέπουν να φτάσουν το όριο των 70 χιλιομέτρων (οι έξυπνοι εδώ ας κάνουν τα μαθηματικά να δούμε πόσες ώρες τη μέρα δουλεύει) και για όλα αυτά αμείβεται με 1.800 ευρό το μήνα.
και επειδή προφανώς όλα αυτά δεν του είναι αρκετά, συμμετέχει στις απεργίες που βάζουν όλους εμάς σε απίστευτη ταλαιπωρία, όχι γιατί πιστεύει πως κάτι θα αλλάξει, αλλά για να μην περάσουν αμαχητί τα νομοσχέδια. στην ουσία δηλαδή, ο τύπος αυτός παίρνει πολλά περισσότερα λεφτά από εμένα (μισθό που ίσως εγώ δεν καταφέρω να πάρω ποτέ σ' αυτό το κωλοχανείο που ζούμε), η δουλειά του είναι να πηγαίνει ένα τρένο πάνω-κάτω που στην τελική θα μπορούσε να πηγαίνει και μόνο του όπως γίνεται παντού σε όλη την ευρώπη, οι νέες μεταρρυθμίσεις ίσως να μην τον επηρεάσουν καθόλου, αλλά στην ερώτηση του δημοσιογράφου "γιατί απεργείς?" δεν δηλώνει ότι δεν μπορεί να μην απεργήσει πχ επειδή το σωματείο του κήρυξε απεργία ή πως πραγματικά δεν μπορεί να μην απεργήσει γιατί τι να κάνει να πάει να λειτουργήσει το τρένο μόνος του? λέει πως απεργεί για την τιμή των όπλων και για να μην περάσουν στο "έτσι" οι μεταρρυθμίσεις, να μην "τους" δείξουν ότι κάθισαν με σταυρωμένα χέρια.
μέσα σε όλο αυτό το παραλήρημα, όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε καθημερινά τα μέσα για όλες τις μετακινήσεις μας, που για "την τιμή των όπλων" κάποιων αργόσχολων πρέπει για μια ολόκληρη εβδομάδα να είμαστε με το άγχος αν θα προλάβουμε το τελευταίο δρομολόγιο, αν θα χωρέσουμε στο βαγόνι του μετρό, αν θα βρούμε να παρκάρουμε στο γραφείο αφού μας αναγκάζουν να πάμε με το αμάξι, αν θα κολλήσουμε στην κίνηση και θα φτάσουμε στις δουλειές μας με εκατό ώρες καθυστέρηση και όλα αυτά για σαράντα μαλάκες με μισθό 1.800 ευρό το μήνα.
ούτως ή άλλως δεν είχα κανένα έλεος σε όσους απεργούν χωρίς λόγο, πόσο μάλλον τώρα που έμαθα ότι βγάζουν πολλά περισσότερα το μήνα απ' ότι βγάζω εγώ αλλά και πολλοί άλλοι στην ηλικία μου, που δουλεύουν σε δουλείες με πραγματικές ευθύνες, που έχουν παιδευτεί σοβαρά για να τις βρουν και έχουν σπουδάσει δέκα χρόνια για να καταφέρουν να σταθούν αντάξιοι τους.

12 σχόλια:

  1. μου είπε κάποιος για το ανέκδοτο του λαζόπουλου, της περασμένης εβδομάδας νομίζω.
    εν ολίγοις, κάποιος πατέρας ήθελε να βάλει τον ανίκανο γιο του με μέσον να δουλέψει κάπου, αλλά σε μια δουλειά "που να αναγκαστεί να δουλέψει για να μάθει τι εστί εργασία". το μέσον που είχε άρχισε να προσφέρει διάφορες δουλειές εδώ κι εκεί στο ευρύτερο δημόσιο, η μια είχε μισθό 3000, η άλλη 5000, η άλλη 10000 και όλα αυτά χωρίς να κάνει τίποτα. Ο πατέρας ήταν ανικανοποίητος γιατί ήθελε ο γιος να μάθει τι σημαίνει η σκληρή δουλειά. Τελικά ρωτάει: εκεί σε αυτούς που παίρνουν 592 ευρώ δε γίνεται να τον βάλουμε; ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ, λέει το μέσον, εκεί είναι δύσκολα, για να μπεις θέλεις πτυχίο, μεταπτυχιακό, να έχεις περάσει στον ΑΣΕΠ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια χαρά.
    Θα ξεκινήσω ανάποδα..
    Έγραψες για τη Δανία..υπάρχει ενα μέρος στη Δανία για το οποίο δεν μιλάει κανένας..ένα μέρος το οποίο προσωπικά για μένα αποτελεί το μεγάλο μου όνειρο για τη χώρα που ζω..η περιοχή λοιπόν λέγεται CHRISTIANIA...Είχα κάνει ένα Post και θα ήθελα πολύ να το διαβάσεις..μέσα στην ανάρτηση θα βρεις πολλές πληροφορίες για την αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα,για τα περίφημα christiania bike ,και άλλα πολλά..

    Το κράτος της Δανίας τους πολεμάει από τη πρώτη στιγμή..και σε μεγάλο σημείο το έχει καταφέρει να τους διαλύσει..δεν θα πω κρίμα,γιατί πολύ απλά η cristiania έδωσε το έναυσμα και για άλλες κοινότητες ανα το κόσμο..προσπαθούν ακόμα βέβαια οι κάτοικοι να σώσουν ότι μπορούν αλλά ο πόλεμος δείχνει να είναι άνισος..

    Αν ψάξεις στο google θα βρεις πολλούς να μιλάνε για τη cristiania και σε ποιο σημείο είναι..

    Επίσης να δεις αν δεν το ξέρεις μία άλλη κοίνοτητα που αποτελεί υπόδειγμα,και είναι στην Ισπανία..Λέγεται Μαριναλέδα(Marinaleda)..

    Εκει θα βρεις πάρα μα πάρα πολλά πράγματα..ψάξτα!

    Στο θέμα σου τώρα..

    Οι λεγόμενοι εργατοπατέρες υπάρχουν σε πολλούς κλάδους. Άνθρωποι με παχουλούς μισθούς που σε βάρος πολλών εργαζόμενων περνάνε τα δικά τους..πάρε για παράδειγμα το πρώτο σε τάξη εργατοπατέρα και μέγιστο αλήτη,πρόεδρο της ΓΣΕΕ(..ξεπουλημένοι όλοι τους)ο κύριος(ουστ)Παναγόπουλος..Με μισθό που αγγίζει τα 100.000 το χρόνο θεωρείται ο προασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
    Παντού υπάρχουν λοιπόν..που θέλω να καταλήξω;
    Και εγώ κούκλα όταν δούλευα(άνεργος τώρα)έπαιρνα 1000 ευρώ..υγιής η εταιρία..σε απεργία όμως πάντα κατέβαινα..και όχι γιατί η εταιρία δεν μου φερόταν καλά..όταν ένας κλάδος έχει υγεία ,πρέπει(κατά τη ταπεινή μου άποψη)να είναι ο πρώτος που θα κατέβει όταν θίγονται δικαιώματα άλλων κλάδων..πρέπει να επιζητήσει υγεία και για τους άλλους..αν η λέξη αλληλεγγύη πρέπει να πάρει υπόσταση,εκεί που πραγματικά θα είχε δυναμική θα ήταν αν όλος ο κόσμος της εργατιάς ήταν μία γροθιά.

    Μιλάω καθαρά ατομικά.Εννοείται οτι πολλοί εκεμεταλεύονται μία τέτοια κατάσταση,και εκεί μπαίνει ο ρόλος του σωματείου..Σωματείο μη κομματικό από ανθρώπους που δεν θα έχουν κανέναν πάνω από το κεφάλι τους.
    Καταλαβαίνω το θυμό σου..Υπάρχουν στον Ησαπ όμως άνθρωποι που πέρνουν 700 ευρώ,υπάρχουν καθαρίστριες που δουλεύουν για τον ΗΣΑΠ και το μετρό που παίρνουν ανασφάλιστα 400 ευρώ(!!!!) το μήνα..κάτι δεν πρέπει να κάνουν και αυτοί;

    Το καλύτερο θα ήταν μπροστά στη λαίλαπα που ήδη είμαστε, να είμαστε ενωμένοι..Ας μη κοιτάμε ποιος παίρνει τα περισσότερα(μη ξεχνάς πως αυτοί οι όροι,οι όροι δηλαδή να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στους μισθούς μας είναι προιόν του καπιταλισμού που πάνω σε αυτόν πατάνε για να έχουν σε σύγκρουση το κόσμο μεταξύ τους)..
    Και εγώ δουλεύω σε ένα καφέ τώρα και παίρνω 30 ευρώ μεροκάματο..φίλος μου παίρνει 55..και άλλοι μπορεί και παραπάνω..θέλω όμως στην απεργία να κατέβουν όλοι..ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ..

    Σε φόρτωσα πάλι με μία μεγαλοπρεπές κουβέρτα..

    Γεια χαρά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το post ξέχασα να σου στείλω για τη cristiania..

    http://tsakalman.blogspot.com/2010/01/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Artistz γειά σου φίλε μου, καιρό είχαμε να τα "πούμε", συνήθως σχολιάζεις τέτοια θέματα, ίσως για αυτό να είχαμε καιρό να τα πούμε γιατί είχα καιρό να τα γράψω.
    φυσικά και την ξέρω την cristiania, έχω κάνει σε βάθος research για την Δανία και ότι έχω γράψει παραπάνω το έχω ψάξει πολύ καλά, εννοώ πως πραγματικά υπάρχει σαν όνειρο στο μυαλό μου να ζήσω κάποτε εκεί και από τα πρώτα αποτελέσματα σε μια απλή αναζήτηση εμφανίζεται η cristiania. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν μου ταιριάζει πολύ το μοτίβο ζωής σ' αυτό το πρότυπο κοινωνικό πείραμα, παρά είναι "χίπικο" για τα δικά μου standards. Παρόλα αυτά το βρίσκω μοναδικό και όχι μόνο. Είναι αυτό που έχουμε πει όλοι μας πολλές φορές, το περιβάλλον είναι που διαμορφώνει συνειδήσεις και απόψεις και συμπεριφορές, οπότε αλίμονο αυτοί οι άνθρωποι εκεί να ζουν σε κοινωνίες που όλα αυτά που γράφεις σε italics όχι μόνο είναι εξωφρενικά, αλλά θεωρούνται και δεδομένα όπως εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @jenny μισώ τον λαζόπουλο, αλλά πραγματικά αυτό το "ανέκδοτο" είναι τόσο μα τόσο αληθινό... πάλι καλά που μπορούμε ακόμα και γελάμε με τα χάλια μας. Καλή εβδομάδα και καλό κουράγιο σε όλους. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Jerry Jedelou οοοοps να τι παθαίνεις αν για μια φορά αποφασίζεις να μην κάνεις copy-paste το όνομα.... ποτέ ξανά τέτοιες πρωτοβουλίες! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Υπάρχουν στον Ησαπ όμως άνθρωποι που πέρνουν 700 ευρώ,υπάρχουν καθαρίστριες που δουλεύουν για τον ΗΣΑΠ και το μετρό που παίρνουν ανασφάλιστα 400 ευρώ(!!!!) το μήνα..κάτι δεν πρέπει να κάνουν και αυτοί;"

    oταν η κουρνίκοβα έπαθε ότι επαθε επειδή εκανε καταγγελίες για το θεμα των καθαριστριών στο μετρο και παντού ελαχιστοι εως 1-2 συνδικαλιστές μίλησαν και ακομα λιγοτερες συναδελφισσες της . Απο φοβο , απο συμφερον απο ότι θες. Η κουρνικοβα ειναι Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ αν8ρςποσ στιν ελλαδα τα τελυταια 30 χροναι που αγωνιστηκε γαι το δικαιο και το σωστο κι οχι για κομματικοσυνδικαλιστικα συεφρντα. Και ειδαμε ποσο την τιμησνα οι "αγωνσιτες" . Δεν απεργω και συμφωνω με την εξαλλη σε ολα. Ουτε ενας που δουελυει σε δημοσιο, ΔΕΚΟ η δημοτικε΄ς επιχιερησεις δεν πρεπει αν μιλαει γαι εργατικα διακιωματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανώνυμος να'γιάσει το στόμα σου!!!
    Είναι αλήθεια πως μαζί με αυτούς που παίρνουν τους τρελούς μισθούς υπάρχουν και χιλιάδες άλλοι τόσοι που ζουν με ψίχουλα και άμα ξεσηκωνόντουσαν και εγώ θα ήμουν μαζί τους. Άλλωστε αυτοί έχουν πάρα πολλούς λόγους για να απεργήσουν, ασφάλιση, χαμηλοί μισθοί, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα κτλ. αλλά δυστυχώς μέχρι και οι απεργίες πια υποκινούνται και υποστηρίζονται από αυτούς που έχουν τα άπειρα και κινδυνεύουν να χάσουν τα πολλά.
    Το δίκιο του εργάτη λένε μετά… αλίμονο και αν ξέρανε από εργατιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κωνσταντίνα Κούνεβα λεγόταν..

    Η Κωνσταντίνα έδειξε το δρόμο για το σωστό συνδικαλισμό μέσα στις δουλειές μας..

    Ολοι έχουν δικαιώματα και με αφορισμούς να μη μιλάει μία τάξη του εργατικού δυναμικού επειδή τυγχάνει να έχει κάποια δικαιώματα(..που θα τα χάσει και αυτά)δεν υπάρχει λύση.
    Επίσης μη ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή θίγονται όλοι..και όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι..

    ΜΗΝ ΑΠΕΡΓΕΙΣ..ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ..ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΟΥ ΠΑΕΙ 2 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ;ΛΕΦΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ απόλυτα με τον Artistz.
    Εκτός από όλα αυτά που συμβαίνουν σε ΟΛΕΣ τις δουλειές πλέον (δημόσιο - ιδιωτικό πολύ λίγη σημασία και διαφορά θα έχει), έχουμε στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου. Δημοσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι... σιγά τα αυγά... Λες και στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν άτομα που παιρνουν παχυλότατους μισθούς και κάνουν τη μισή δουλειά απ'αυτή που θα δικαιολογούσε τον μισθό τους.

    Αντί να είμαστε αλληλέγγυοι κοιτάμε ποιος κάνει απεργία και μας ενοχλεί που θα καθυστερήσουμε στη δουλειά μας, πορείες διαμαρτυρίας κλείνουν το κέντρο και δεν μπορουμε να κυκλοφορήσουμε. Αυτά προβάλουν τα ΜΜΕ, αυτά αναμασάμε κι εμείς γκρινιάζοντας για τους απεργούς, μα μήπως χάνουμε τελικά το νόημα;
    Ονειρεύομαι να έρθει μια μέρα που όλοι μα όλοι θα βγουμε στο δρόμο να φωνάξουμε γι'αυτά που συμβαινουν. Μια μερα -ή μια σειρά ημερών, δεν ξέρω ποσο...- που θα παραλύσουν τα παντα. Να μην είναι εξω μόνο οι δημοσιοι υπάλληλοι, μονο οι άνεργοι,μονο φοιτητές, μονο οι συνταξιουχοι, αλλά και ολοι εμείς -κι εγώ με τον μισθό των 1500 Ευρώ που είμαι κάλά ακόμη- κι ο διευθυντής μου στη ναυτιλιακή που δουλεύω και ολοι μας. Να μη φωνάξουμε για τον εαυτό μας μόνο, αλλά και για τον διπλανό μας, το παιδί μας το εγγόνι μας. Ζούμε σε ιστορικές μέρες. Τι κάνουμε γι'αυτό άραγε; Δεν έχω απαντήσεις σε τιποτα.. έχω μουδιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ουφ σε καταλαβαίνω αγαπητή έξαλλη- τα ίδια σκέφτομαι κι εγώ. Καλή και άγια η απεργία, αλλά γιατί παντού αποτελεί την ύστατη λύση ενώ στο Ελλάντα κάθε κυριακή και σχόλη ψαχνόμαστε ποιός απεργεί για την τιμή των όπλων και ποιός δουλεύει; Δεν είναι πολύ ευχάριστη η προοπτική του να πληρώνω 2,5 ευρώ για να πάω μέχρι το κέντρο, αλλά πως να υποστηρίξω τον απεργό που μου έχει πηδήξει ήδη την απεριορίστων διαδρομων;
    Και δη τον απεργό που μπήκε με μέσον και παίρνει ένα σκασμό επιδόματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή