Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

τρια ΓΙΟ για το αμερικανικο ονειρο

αυτό που στην Αμερική μπορείς ακόμα με τις μπούρδες να φτιάξεις το βιός σου, ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω. δηλαδή οτιδήποτε ξέρεις για το Αμερικάνικο όνειρο ρε γαμώτι μου, είναι ακόμα αλήθεια. τι Detroit και τι κρίση και τι recession μου λες εσύ, το μόνο που αλλάζει είναι ο διαχωρισμός των κοινωνικών τάξεων. χωρίς να πιστεύω πια ότι υπάρχει μεσαία τάξη, η κατάταξη παγκοσμίως είναι είτε πεινάς και δεν έχεις στον ήλιο μοίρα, είτε είσαι απλώς οκ, με μια προοπτική λίγο καλύτερη για κάποιους, με μια μικρή αβεβαιότητα για κάποιους άλλους. εν ολίγοις, οι μόνοι που έχουν βγει εντελώς από το παιχνίδι είναι οι ζάμπλουτοι που μεταξύ μας αμφιβάλλω και αν τελικά υπήρχαν, τουλάχιστον στον βαθμό που προβαλλόντουσαν σε εμάς.
πως μου 'ρθε όλο αυτό νυχτιάτικο? καταρχάς διάβασα ένα σχετικό άρθρο στην Athens Voice [όχι δεν το γύρισα στον αντίπαλο δέος αν αυτό σκέφτηκες, αμέσως μην χάσεις. αυτή η "εφημερίδα" βρέθηκε μπροστά μου την ώρα του μεσημεριανού, αυτή ξεφύλλισα] για τους... κάτσε να δεις πως τους περιέγραφε ακριβώς... α ναι! "οι φτωχοπλούσιοι" που μου θύμισε τόσο πολύ το "χλιδάνεργοι" σαν φριχτός λαϊκισμός εν όψη κρίσης, τότε, που ξέρασα και μόνο στην ιδέα άλλης μιας τέτοια κάστας καθόλα δημιουργημένης από τα [αμφί]λεγόμενα free press.
τέλος πάντων, με αφορμή αυτό το άρθρο και με το νέο αγαπημένο μου thingy αυτές τις μέρες, όχι αυτό καλέ, αλλά το a beautiful mess, ένα site δεν αδελφών από το Springfield του Missouri το οποίο είναι ένα παντελώς άχρηστο DIY εγχειρίδιο με λίγη μόδα μέσα από άποψη τι φοράνε οι αδελφές, λίγη ομορφιά επίσης από την άποψη του πως χτενίζονται και βάφονται οι αδελφές και αρκετή μαγειρική. μην φανταστείς καμία Βέφα, πρόχειρες σαλάτες, ντιπ, γλύκα και πολλά πρωινά σαν κι αυτά που μόνοι οι Αμερικάνοι ξέρουν να φτιάχνουν.
το βασικό στοιχείου του site και το σημείο κλειδί αν θέλεις στην επιτυχία του είναι οι φανταστικές φωτογραφίες, το σωστό photoshop και το ολόσωστο στήσιμο. μια τριλογία που κυριαρχεί σε οτιδήποτε Αμερικάνικο που στην θέα του και μόνο μπορεί να φτάσεις σε οργασμό. ακόμα και όταν μιλάμε για ένα stripped καλαμάκι.
κατά τα άλλα, τα DIY projects τους είναι από αδιάφορα έως τι-σκατά-σκεφτόσουν-μωρή-κουλή-όταν-αποφάσισες-να-κάνεις-ένα-lion-hoodie ? πράγματα που για μας είναι τόσο εξωγήινα να τα κάνουμε και να τα κατανοήσουμε, όσο ο οργασμός με το καλαμάκι που έλεγα παραπάνω. σε κάθε περίπτωση, όση χρηστικότητα του λείπει τόσα scroll down κάνεις. έχω ξενυχτήσει άπειρες ώρες τις τελευταίες μέρες σε αυτό και πιο πρόσφατα στα προσωπικά blogs των δυο αδελφών, εκ των οποίων η μια μετακομίζει σε νέο σπίτι και έτσι ταυτίζομαι λίγο.
δηλαδή τι λίγο, ο βασικός λόγος που μου ήρθε η έμπνευσή αυτών των αράδων που διαβάζεις τώρα είναι αυτός: ο σύζυγος είναι μουσικός της μαύρης και της κακίας ώρας σε ένα συγκρότημα που τώρα παίρνει λίγο τα πάνω του και κάνει κάποια μικρά live ανά την Αμερική. τρέχουν σαν τους άμοιρους από 'δω και από 'κει και κυνηγάνε το χαμένο όνειρο. η σύζυγος και έτερον ήμισυ του a beautiful mess είναι blogger προφανώς, διαθέτει με την αδελφή της ένα μαγαζί με cupcakes στην πόλη τους, σχεδίασε μια collection με ρούχα [μην τα συζητάς καλύτερα] για το modcloth και παράλληλα έγραψε και ένα βιβλίο με την αδελφή της. με αυτά τα δυο μηνιάτικα λοιπόν να το θέσω έτσι ωμά ωμά και ελληνικά, του συζύγου και το δικό της, που πραγματικά δεν μπορώ ούτε κατά προσέγγισή να υπολογίσω πόσο μπορεί να είναι [εδώ να μου πεις έβγαλαν λεφτά στην Ελλάδα από το blogging κάποιοι αστικοί μύθοι] αγόρασαν ένα σπίτι σαν αυτά που ζούσαν ο Macaulay Culkin και το κορίτσι του στην ταινία "Το Κορίτσι Μου". ένα σπίτι που κραυγάζει "είμαι το Αμερικάνικο όνειρο κοίταξε με, καμάρωσε με και θανατηφόρα ζήλεψε με".
θεωρώ πως όλο αυτό είναι εντελώς άξιο απορίας σε μια Αμερική η οποία υποτίθεται ότι καταρρέει από λεπτό σε λεπτό και πως το χιλιοξεφτυσμένο Αμερικάνικο όνειρο ανήκει μόνο σε στοίχους των Lynyrd Skynyrd.
bottom line δεν υπάρχει, μην περιμένεις το τσιτάτο μου για να βγάλεις τα συμπεράσματα σου. εξάλλου στην εποχή που ζούμε τι σκατά συμπεράσματα να βγάλεις πέραν από το βασικό: οπουδήποτε μακριά από 'δω τόσο το καλύτερο. κάτι που δεν πιστεύω πια ότι ισχύει να σου πω την αλήθεια μου γιατί τώρα πια περισσότερο από ποτέ πιστεύω ότι όλο αυτό που γίνεται είναι περισσότερο προϊόν κακοδιαχειριζόμενου marketing παρά πραγματικότητα επαληθευμένη από αριθμούς. φυσικά και ήμαστε μέσα στα σκατά. διόρθωση: ξεχειλίζουμε απ' αυτά. αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η καθημερινότητα μας έχει αλλάξει τόσο όσο ώστε να έχουμε σημαντικά προβλήματα επιβίωσης. σαφέστατα και υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που όντως έχουν, αλλά με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο "αυτοί" πάντα είχαν έτσι δεν είναι? να σου πάλι η θεωρία με τις κοινωνικές τάξεις ή την ανυπαρξία τους. πφφφ

1 σχόλιο:

  1. As one of the greatest historians of all times, A. Momigliano, said: Everything must change in order to remain the same...
    As far as the American dream is concerned, I will use Joker's line in the Dark Knight... "Whatever doesn't kill you, simply makes you stranger"

    ΑπάντησηΔιαγραφή