Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

μυθος ή πραγματικοτητα: οι αντρες δεν κλαινε

δεν είχα ξαναδεί άντρα να κλαίει για μια γυναίκα, τουλάχιστον όχι από τόσο κοντά. τα παραδείγματα στην τηλεόραση άπειρα, άλλα τόσα και τα τραγούδια που μας ορκίζονται πως οι άντρες δεν κλαίνε. κι όμως κλαίνε. με ουίσκια, τερζή, φίλους, τσιγάρα, καπνούς, χριστοδουλόπουλο, λίγο ριφιφί (ο δικός μας παραείναι ρομαντικός).
το στόρι έχει ως εξής: αγαπούλης φίλος κωνσταντίνου κάνει πρόταση γάμου σε αγαπούλα που είναι μαζί τύπου μισό αιώνα, με κοτρόνα, στα γόνατα, σε ρομαντική τοποθεσία, όλο το πακέτο, και αυτή απαντάει "δεν νιώθω έτοιμη".
δεν θα μπορούσε να του την σερβίρει χειρότερα.
όχι ότι ρώτησε κανείς την άποψη μου, και μεταξύ μας, μεταξύ ανδρών δεν ήθελα να την προσφέρω, εκείνοι ξέρουν πολύ καλύτερα πως να συμβουλέψουν τον φίλο τους, και φυσικά μπορούν να μπουν πολύ πιο εύκολα στην λογική του, εκτός όμως από λογικές και παραλογικές, δεν μπορούν να αφήσουν έξω τα δεδομένα, και αν κάτι ξέρω καλά τότε αυτό είναι η ικανότητα ανάλυσης και αντιμετώπισης προβλημάτων με ανδρική λογική, δηλαδή κυνικά. παρόλα αυτά, κράτησα την όταν-μια-γυναίκα-λέει-"θέλω-να-το-σκεφτώ"-μπροστά-σε-ένα-δαχτυλίδι-τότε-αυτό-δεν-μπορεί-να-σημαίνει-τίποτα-καλό άποψη για τον εαυτό μου και τους άφησα να την βρίσουν όσο χρειάζεται για να ηρεμήσει ο φίλος τους. αποτέλεσμα αμφίβολο διότι έφυγε από δω με μάτια κατακόκκινα αφού είχε περάσει κάτι διαλείμματα στον κήπο έξω μιλώντας στο κινητό με αυτή. και κλαίγοντας παράλληλα.
καταρχάς, δεν είναι περίπτωση που ο φίλος της έκανε πρόταση γάμου από το πουθενά, το ξέρανε, το περιμένανε και το σχεδίαζαν. την προηγούμενη φορά που τον είχα δει έψαχνε κτήμα για το πάρτι του γάμου, και απ' ότι ξέρω ούτε τρελός είναι, ούτε φαντασιόπληκτος. άρα η κοπέλα ήταν παραπάνω από προετοιμασμένη για αυτή την πρόταση, που σημαίνει ότι όταν αυτή συμβαίνει, συνήθως πετάς από την χαρά σου, όχι γιατί επιτέλους στην έκανε, αλλά γιατί ζεις κάτι τόσο μοναδικό και ξεχωριστό, ζεις το δικό σου παραμύθι με αυτόν ακριβώς που θες και έχεις επιλέξει εκείνη την στιγμή να το ζήσεις. εκτός από το ρομαντικό του θέματος, είναι η κοτρόνα που σου θαμπώνει το μάτι, η ζέστη, τα λόγια του παπά και όλα αυτά, που το κάνουν τόσο δύσκολο να πεις "δεν είμαι έτοιμη" σε μια τέτοια κατάσταση εκτός βέβαια αν πραγματικά είσαι. το οποίο μας οδηγεί στην εξής σκέψη: εάν πραγματικά δεν είναι έτοιμη άραγε το έχει δείξει/εκφράσει ποτέ με κάποιον τρόπο ή συνεχίζει την σχέση τους σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, ενώ στην πραγματικότητα έχουν αλλάξει τα πάντα? υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν χωρίζουν από φόβο. φόβο για να μην μείνουν μόνες τους, φόβο για τι θα γίνει εάν μείνουν μόνες τους, και φυσικά, φόβο μπας και μη μείνουν μόνες τους για τα καλά. οπότε από το να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα ενδεχόμενα προτιμούν να κάνουν έναν συμβιβασμό. υπάρχει βέβαια και το άλλο ενδεχόμενο, η κοπέλα όντως να έχει παρουσιάσει αλλαγή στην συμπεριφορά και ο φίλος να μην την έχει διαπιστώσει ή να την έχει διαγνώσει αλλά όχι πραγματικά αξιολογήσει ή φυσικά να την έχει αξιολογήσει απόλυτα αλλά να συμβιβαστεί πιστεύοντας ότι αυτό μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξει.
φυσικά η λέξη κλειδί εδώ είναι ο συμβιβασμός, ο οποίος είναι συνώνυμο των σχέσεων αλλά το θέμα είναι για τι συμβιβασμό μιλάμε: θετικό ή αρνητικό?
τέλος πάντων, για να γυρίσουμε στο θέμα μας, θυμήθηκα τις προάλλες που έβλεπα sex and the city και ήταν αυτό το επεισόδιο που η κάρι συμβουλεύει μια φίλη της (την susan sharon που πολύ αστείο μου είχε φανεί το όνομα) να χωρίσει από τον δεσποτικό άνδρα της με αποτέλεσμα όταν το κάνει, κατσικώνετε στης κάρι το σβέρκο και ενίοτε την κατηγορεί για την πολύ κακή συμβουλή που της έδωσε. αυτό που σκεφτόμουν είναι ότι ομολογουμένως είναι καλύτερα σε τέτοιες περιπτώσεις να μην λες την γνώμη σου ή έστω να μην την υποστηρίζεις σθεναρά. πες τι πιστεύεις, αλλά από εκεί και πέρα είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για κάποιον άλλον άνθρωπο, τον οποίο μάλιστα μπορείς να πάρεις στον λαιμό σου μόνο και μόνο για να εκδικηθείς μια εξίσου δυσάρεστη κατάσταση από το δικό σου παρελθόν.
δεν μπορώ ούτε να φανταστώ πως θα νιώθει αυτή η κοπέλα τώρα και δεν την λυπάμαι. αυτό που σκέφτομαι και λυπάμαι όμως είναι τι θα γίνει εάν τελικά αυτή πάρει την πίστωση χρόνου που έχει άτυπα ζητήσει, τελικά κάποια στιγμή συμφωνήσει σε μια παρόμοια πρόταση, και ξυπνήσει μια μέρα μετά από αρκετά χρόνια μετανιωμένη για αυτή της την απόφαση. όπως επίσης δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι πως θα καταφέρει ο φίλος να είναι σίγουρος ότι δεν την έχει πιέσει σε μια κατάσταση, πως θα μπορέσει να είναι σίγουρος ότι αυτή είναι εκεί μαζί του για τους σωστούς λόγους ή έστω για τους ίδιους λόγους που είναι και αυτός (να είναι μαζί για μια ζωή). πως θα μπορέσει μια σχέση που έχει ξεκινήσει το καινούργιο της κεφάλαιο με τόσο λάθος οιωνούς να ορθοποδήσει, και τα δυο της μέλη να είναι σίγουρα και ασφαλή ότι αν μη τι άλλο θα υπάρχει αμοιβαία αγάπη.
ουφ πολύ προβληματίστηκα βραδιάτικο και έχω ολική φασίνα στο σπίτι. βλέπεις η απόρριψη του φίλου εκτός από γεμάτα τασάκια και χρησιμοποιημένα ποτήρια μας άφησε και άπειρες μαυρίλες στο πλακάκι της κουζίνας, έναν νεροχύτη γεμάτο πιάτα, άδεια μπουκάλια και φυσικά π-α-ν-τ-ο-ύ στάχτες. αυτά και άλλα τόσα πρέπει να γίνουν για να μπει το σπίτι σε μια τάξη και να το στολίσουμε αύριο χριστουγεννιάτικο.
τα πρώτα μας χριστούγεννα στο καινούργιο σπίτι. η περυσινή ευχή μας πάντως πραγματοποιήθηκε! τα ίδιο ελπίζω και για την φετινή.

5 σχόλια:

  1. όχι ρε φίλε γίνονται και αυτά τα σενάρια στη ζωή?και γω νόμιζα οτι μονο ο Εινταν της Κάρι γυρνά ακόμα στο Αμπου Ντάμπι ψάχνοντας την καλή μπουχάρα κλαίγοντας για την αποριψάρα που φαγε, εκεί μπροστά στις πάπρικες και τα κάρι.(που μπαι δε γουέι του θυμίζουν την Κάρι). Πάντως και μενα με τρομάζει τρελά η ιδέα του γάμου, είναι μεγάλο πράγμα να λες αυτο το ''για όλη μας τη ζωή'' όταν βλέπεις οτι όλοι γύρω σου παίρνουν διαζύγιο. Δες και την κακομοίρα την Αιγινήτη. Τσάμπα το σαντορινιό, τσάμπα το σουρ μεζουρ νυφικό. Χέστα κι άστα πολυαγαπημένη μου. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Αν είσαι καψούρα λες το αι ντου και πετάς και απο τη χαρά σου γιατί είναι η μόνη στιγμή που πιστεύεις στο γαμημένο για πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με κίνδυνο να μου πείτε «δεν είσαι ο μέσος όρος» ή «δεν είσαι νορμάλ» ή ακόμα χειρότερα «άει παράτα μας μωρή ηλίθια» θα πω ότι βρίσκω όλο αυτό το δράμα περί απόρριψης γάμου υπερβολικό. Το θέμα γάμος- συυμβίωση- δέσμευση είναι εντελώς προσωπικό και ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά, άσχετα αν στους περισσότερους έχει πιάσει η τρελή πλύση εγκέφαλου για το ότι συγκατοίκηση –γάμος είναι τα σωστά και φυσιολογικά βήματα μιας σχέσης.
    Το να μην θέλεις να παντρευτείς, να μοιραστείς τη ζωή σου κάποιον-α δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι δεν τον /την θες ή ότι τον /την αγαπάς λιγότερο … Βρίσκω παραπλανητική αυτήν την άποψη. Ο γάμος είναι μια κοινωνική συνθήκη που δημιουργήθηκε για τον έλεγχο των γεννήσεων και διάφορους κοινωνικό-οικονομικούς σκοπούς. Το πως κατέληξε απόδειξη και συμβολισμός αιώνια αγάπης είναι μεγάλη κουβέντα. Το σίγουρο είναι πως για εμένα και πολλούς άλλους δεν σημαίνει τίποτα ουσιαστικό. Και αναρωτιέμαι γιατί αν με κάποια-οιον περνάς καλά και είσαι ευτυχισμένος-η γιατί αυτό δεν μπορεί να σού είναι αρκετό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή @μαριμαρ οι απόψεις για τον γάμο σαν «θεσμό» και σαν έκφραση του μέσου όρου είναι παραπάνω από γνωστές (όχι οι δικές σου, γενικά): είναι αμοιβαίες. Κανείς δεν είπε ότι ο γάμος είναι η απόδειξη αιώνιας αγάπης, κανείς επίσης δεν είπε ότι για να είσαι φυσιολογικός και αποδεκτός στη κοινωνική/επαγγελματική κτλ. ζωή πρέπει να παντρευτείς. Προφανώς και υπάρχουν ΠΑΡΑ πολλές εκεί έξω που αυτό πιστεύουν, είτε επειδή τρώνε ακόμα την παραίσθηση του πρίγκιπα με το άσπρο άλογο είτε επειδή είναι η μόνη αδελφή σε μια οικογένεια με άλλες τρις καλοπαντρεμένες κόρες, είτε επειδή ένας γάμος και ένας άνδρας είναι η απάντηση σε όλα τους τα προβλήματα. Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν και πολλές άλλες εκεί έξω που είναι πραγματικά ευτυχισμένες στον γάμο τους, που πραγματικά η ζωή τους δεν έχει αλλάξει σε τίποτα μετά το πάρτι του γάμου, και που πιστεύουν στον γάμο σαν απόδειξη αιώνιας αγάπης.
    Αλλά νομίζω εμείς μιλάμε εκτός μέσου όρου. Το ποστ μου δεν έχει σκοπό να πει τι μαλακώ που είναι η κοπέλα του που του είπε όχι γιατί δεν θέλει να παντρευτεί, αλλά γιατί είπε «δεν είμαι έτοιμη» τεράστια διαφορά από το «όχι» ενάντια στον γάμο, ενώ κάνει επί τόσα χρόνια, τόσα σχέδια (γάμου) με αυτόν. Άμα δεν ήθελε να παντρευτεί εξαρχής θα μπορούσε να το είχε πει και να φροντίζανε να συζητήσουν την ανάγκη του για γάμο και την ανάγκη της για «ελευθερία» από τα δεσμά του γάμου και όχι να κάνουν ΣΧΕΔΙΑ για γάμο και όταν έρχεται η ώρα της πρότασης που όπως όλα δείχνουν είναι παραπάνω από αναμενόμενη να λες «δεν είμαι έτοιμη». Ξέρεις. Είναι τρελά διαφορετικό και πραγματικά πιστεύω ότι πια δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι μαζί σαν να μην συμβαίνει τίποτα από την στιγμή που εκείνη ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μέλλον (γενικά) μαζί του. Και προφανώς δεν βλέπει μέλλον μαζί του όταν αφενός αρνήθηκε την πρόταση του για το μέλλον και αφετέρου δεν πρότεινε κάποια άλλη φόρμουλα αντίο του γάμου (για να επιβεβαιωθεί ότι ίσως απλά της την σπάει η ιδέα του γάμου και όχι αυτός).
    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ντιαρ eksalli δεν μιλουσα για τη συγκεγκριμένη περίτωση , πως να έχω γνωμη για ανθρωπους και καταστάσεις που δεν γνωρίζω αλλά γενικότερα για την παγίδα του να θεωρούμε κατι σημαντικό όταν στην ουσία είναι απλώς μια ιδέα (έστω και Μεγάλη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο φίλος ακούγεται πολύ καλό παιδί και ευαίσθητο... άμα χωρίσουνε τελικά έχω μια καλή φίλη έτοιμη για γαμο, πες μου να σου δώσω το τηλέφωνό της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή