Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

εγω και ο TED (3ο και τελευταιο μερος)

σου είχα γράψει στο πρώτο μέρος για ένα βιβλίο που είχε μέσα η goody bag του TED, αυτό που στην αρχή βρήκα λίγο άχρηστο, αλλά μετά γύρισα στην τελευταία σελίδα να δω το βιογραφικό του κυρίου και μου έγινε η γλώσσα φιόγκος. ας σου πω λοιπόν τώρα πέντε πράγματα για αυτόν. καταρχάς το βιβλίο λέγετε "ισόβια στους χάκερ?, απόψεις για το ίντερνετ και όλα τα υπόλοιπα" γραμμένο από τον κύριο Χρίστο (αυτός το γράφει με Ι) Χ. Παπαδημητρίου. μπλα μπλα, κορυφαίος καθηγητής πληροφορικής, μπλα μπλα καθηγητής στο Μπέρκλεϊ, μπλα μπλα γεννήθηκε το 1949, μπλα μπλα διδάσκει πληροφορική στο Χάρβαρντ όπου ήταν καθηγητής και επιβλέπων του Μπιλ Γκέιτς (πάρε και το name dropping να' χεις), μπλα μπλα επίσης καθηγητής στο ΜΙΤ, στο Στάνφορντ και στο ταπεινό ΕΜΠ μας, μπλα μπλα τέσσερα βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε επτά γλώσσες, μπλα μπλα διδακτορικό από το Πρίνστον, μπλα μπλα τιμητικό διδακτορικό από το ΕΤΗ (απ΄αυτό αποφοίτησε και ο Αϊνστάιν να σου πω σ' αυτό το σημείο), μπλα μπλα κάτι ακαταλαβίστικα για αλγόριθμους, μπλα μπλα μέλος της αμερικάνικης ακαδημίας τεχνών και επιστημών, μπλα μπλα... ακόμα αναρωτιέμαι αν είναι κάποιο πείραμα αυτός ο Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου γιατί αποκλείεται να έχει καταφέρει να τα κάνει όλα αυτά σε μια ζωή.
σκάβω πιο βαθιά τον λάκκο που θέλω να κρυφτώ για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα ξαναβγώ ποτέ από' κει μέσα και καταριέμαι όλες τις ώρες των μαθηματικών, της φυσικής και της χημείας που έπαιζα τρίλιζα και όνομα-ζώο-πράγμα γιατί απ΄όλα αυτά τελικά μου έμεινε ένα, το ζώο.
και συνεχίζω με άλλους ανθρώπους που έχουν κάνει επίσης τρομερά αξιόλογα πράγματα,
  • όπως ο πρώτος ομιλητής του 3ου μέρους, ο ποιητής Αλέξανδρος Δαμουλιάνος που έχει διαγνωσθεί με εγκεφαλική παράλυση και σπαστική τετραπληγία. επίσης ήταν υποψήφιος για το αριστείο θέλησης στα "Αριστεία Ζωής", σπουδάζει στην φιλοσοφική σχολή Αθηνών και γράφει ποιήματα από τα 14 του. μέρος των ποιημάτων του διάλεξε να είναι η ομιλία του για το TED, τα οποία μας απήγγειλε ένας πολύ καλός του φίλος και απ' αυτά δεν έμεινε κανένας που να μην κρεμάσει το σαγόνι του από θαυμασμό μες την αίθουσα. τα συγχαρητήρια είναι πολύ λίγα.
  • συνέχεια ο Steve Moore διευθυντής του Big Society Network,μια πλατφόρμα καινοτομίας όπως την περιγράφουν οι ίδιοι ή με ακόμα πιο απλά λόγια από το website του "the Big Society is a society in which individual citizens feel big: big in terms of being supported and enabled; having real and regular influence; being capable of creating change in their neighbourhood". αν ακόμα πιστεύεις ότι όλα αυτά συμβαίνουν in a kingdom far far away αρκεί να σου πω ότι είναι στην Αγγλία. ο τύπος είναι επίσης σύμβουλος σε πολλές εταιρείες όπως η Microsoft, το BBC και άλλα πολλά.
  • επόμενος στο βήμα ο DR Δημήτρης Πρωτοψάλτου, πλέον επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης της... Βέροιας (ναι! Βέροιας of all places) μιας βιβλιοθήκης της οποίας ο διευθυντής μας υπέδειξε να μην την πάρουμε στα σοβαρά όπως ακριβώς δηλαδή έκανε και το ίδρυμα "Bill and Melinda Gates Fοundation" που έδωσε στην βιβλιοθήκη 1 εκατομμύριο δολάρια για να τους βοηθήσει να επεκτείνουν αυτό το πολύ φιλόδοξο project. δες πληροφορίες για αυτό εδώ. ο κύριος Πρωτοψάλτου, που κατάγεται φυσικά από την Βέροια, δούλεψε για πρώτη φορά στην ζωή του σχεδιάζοντας το πρώτο site της βιβλιοθήκης όταν ήταν ακόμα φοιτητής πληροφορικής και όταν το ίντερνετ και τα websites ήταν κάτι πολύ ασυνήθιστο κυρίως για μια βιβλιοθήκη. έφυγε στο εξωτερικό να συνεχίσει τις σπουδές του και σήμερα έχει διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Γενεύης όπου είναι και η μόνιμη κατοικία του. το φιλόδοξο project της βιβλιοθήκης έχει τεράστια επιτυχία αν σκεφτεί κανείς πως το 43% του πληθυσμού της Βέροιας είναι εγγεγραμμένα μέλη και πως μια καθημερινή η βιβλιοθήκη δέχεται περίπου 100 επισκέψεις (300 τα σαββατοκύριακα). αυτό θα πει "starting from scratch".
  • αμέσως μετά τον λόγο πήρε η κυρία Έλενα Παναρίτη που στην θητεία της στην παγκόσμια τράπεζα κατάφερε να βάλει 9 εκατομμύρια Περουβιανούς "εντός σχεδίου" και να τους κάνει "επίσημους" κατοίκους της χώρας τους. η Έλενα βρέθηκε στο Περού την εποχή που όπως και πολλά άλλα under developed όπως χαρακτηρίζονται κράτη, δεν είχαν καν σαφή εικόνα για τον αριθμό των κατοίκων που κατοικούσαν στα γεωγραφικά σύνορα τους, αφού πολλοί απ' αυτούς ζούσαν σε καταλύματα που κάθε άλλο παρά σαν οικίες μπορούσαν να καταγραφούν. χαρακτηριστικό το παράδειγμα που είπε η Έλενα για την Περουβιανή κοπέλα που της ζήτησε να της φτιάξει ένα σπίτι με στέγη καθώς το δικό της δεν έχει. μετά από προσπάθεια τριών χρόνων το κατάφερε και μας είπε πως το να είσαι "κυνικός είναι το πιο εύκολο πράγμα" το δύσκολο είναι να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι για αυτό που σε ενοχλεί και εκείνη είναι ίσως η μόνη που έχει το δικαίωμα να το λέει αυτό.
  • τελευταίος ομιλητής του 2ου TEDxAthens ο Peter Asden ομιλία που πολλοί μέσα στην αίθουσα περίμεναν πως και πως, κάτι πολύ λογικό αν διαβάσει κανείς το βιογραφικό του συγκεκριμένου κυρίου όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως αρθρογραφεί για όλα τα καλλιτεχνικά θέματα στους Financial Times αλλά και σε άλλα εξίσου διάσημα έντυπα. Έλληνας κατά το ήμισυ έχοντας ζήσει όλη του την ζωή στην Αγγλία, παρών σε πολύ σημαντικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης, όπως η δημοπρασία του 2008 στα Sotheby's για την αγελάδα του Damien Hirst που πουλήθηκε έναντι 95 εκατομμυρίων λιρών (δες εδώ το σχετικό άρθρο) ενώ εκείνη την μέρα κατέρρεε το παγκόσμιο σύστημα οικονομίας και η κρίση όπως την ξέρουμε σήμερα μόλις ξεκινούσε. έχει γνωρίσει την Μελίνα Μερκούρη που αποτελεί credential από μόνο του, αλλά το όνειρο του όπως μας είπε είναι να ενωθούν ξανά τα αγάλματα του Παρθενώνα, για πρώτη φορά στους ολυμπιακούς του Λονδίνου, ιδέα που δεν άρεσε πολύ στο πλήθος του TED.
η βραδιά έκλεισε με τρία τραγούδια από την Αθηνά Ανδρεάδη και την προβολή ενός video δυο φορές, μια στα ελληνικά και μια στα αγγλικά, γεγονός που μας παραξένεψε πολύ και ολίγον το κοροϊδέψαμε ψάχνοντας να βρούμε το βύσμα του σκηνοθέτη, αλλά όταν στην σκηνή ανέβηκε ένας 14χρόνος τυπάκος από τα Γιάννενα που την έφτιαξε για ένα φεστιβάλ που δεν συγκράτησα το όνομα του, το κόψαμε το δούλεμα και χειροκροτήσαμε με την καρδιά μας και τον πιτσιρικά αλλά και την αυλαία που έπεφτε για το 2ο TEDxAthens.
ελπίζω να σας άρεσε τόσο όσο και σε μένα.

6 σχόλια:

  1. Poly wraia i perigrafi sou, axizei na parakoloutheis tetoia seminaria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίες οι αναρτήσεις σχετικά με το event!Εγώ, αν και φανατικός του ted.com (βλέπω αρκετές ομιλίες την ημέρα) το έχασα γιατί δεν πήρα μυρωδιά ότι θα γίνει!Και άκουσα ότι θα γίνει και στην Θεσ/κη στις 2 Απριλίου του χρόνου, και είναι ήδη sold-out!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @haradrim23 καλημέρα! η αλήθεια είναι πως μετά από μια γρήγορη ερεύνα online δεν βρήκα πολλές πληροφορίες για το το ted της θεσσαλονίκης.
    εγώ το event της αθήνας το έμαθα από το twitter μιας και δεν διαφημίστηκε πουθένα (αυτό δεν κατάλαβα ακριβώς γιατί έγινε, για να κρατήσουν ένα επίπεδο στην προσέλευση? θέλησαν να το προωθήσουν μόνο ηλεκτρονικά σαν απόδειξη του τι πρεσβεύει το ted?) και έτυχε να το δω από αναρτήσεις άλλων που ακολουθώ.
    αυτό σε συμβουλέυω να κάνεις και εσύ, ψάξου κυρίως μέσω twitter, από το λεγόμενο #hashtag (της αθήνας μπορείς να το βρεις ως #tedxath) υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που ασχολούνται ενεργά με την διοργάνωση κτλ. και σίγουρα μπορείς να κάνεις follow άτομα που θα σου δώσουν πολλές πληροφορίες για την εκδήλωση της θεσσαλονίκης μόνο από τα twits τους.
    τώρα αν είναι sold-out αυτό δεν το ξέρω, αλλά διάβασα ότι το venue είναι σχετικά μικρό και οι θέσεις περιορισμένες. αλλά τόσο πολύ πια.. δεν νομίζω. εξάλλου υπάρχει μια σχετική διαδικασία για να σε "επιλέξουν" για κοινό στο ted δεν είναι ότι απλά στέλνεις μια αίτηση, δίνεις τα λεφτά και τέλος.
    ελπίζω να μην σε κούρασα. στα είπα όλα αυτά γιατί αν είσαι όντως φαν των ted είναι μια ευκαιρία που δεν αξίζει να χάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν με κούρασες καθόλου, ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ted φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.Θα έχω τα αυτιά μου ανοιχτά για φέτος :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @menia είναι πολύ ωραία εμπειρί και αξίζει να το παρακολουθήσεις κάποια στιγμή στην ζωή σου. επειδή έχω και μια φίλη που θέλει να έρθει στο επόμενο, θα ενημερώσω και εγώ από παντού μόλις μάθω λεπτομέρειες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή