Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

εγω και ο TED (μερος 2ο)

voila η συνέχεια....

το δεύτερο μέρος των ομιλιών ήταν κατά πολλούς (και εμένα μαζί) πολύ καλύτερο από το 1ο αλλά ίσως όχι τόσο καλό όσο το τρίτο. μετά τον καφέ μπήκα μέσα με φρέσκο μυαλό, και η αμηχανία της πρώτης επαφής με τον TED είχε φύγει για τα καλά.
  • το επόμενο σετ ομιλιών ξεκίνησε με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, μας μίλησε για την γκιλοτίνα που θα έβαζε στους νόμους εάν φυσικά μπορούσε "για έναν νόμο που εφαρμόζετε, δυο πρέπει να καταργούνται" αλλά και για τις υπόλοιπες ιδέες που είχε για το πως μπορεί η Αθήνα να γίνει μια ευρωπαϊκή και δίκαια πόλη. πολύ καλή ομιλία, γρήγορο pitching, λίγο μπουκωμένο power point.
  • αμέσως μετά ήταν ο Κώστας Γραμμάτης, ελληνοαμερικανός οραματιστής και ιδεαλιστής, ένα παιδί με πολλά ταλέντα, πολλά όνειρα, άπειρες φιλοδοξίες, με πολύ μυαλό και με ένα βιογραφικό στα 22 του που δεν υπάρχει άνθρωπος να μην το ζηλεύει. αποστολή του είναι να βοηθήσει όλον τον κόσμο, σε όλον τον κόσμο να αποκτήσει δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ. πιστεύει ότι το ίντερνετ είναι δικαίωμα για κάθε κάτοικο του πλανήτη, όσο δικαίωμα είναι και η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση. με το http://www.ahumanright.org/ προσπαθεί να περάσει το μήνυμα του σε όσους περισσότερους μπορεί και με το http://buythissatellite.org/ έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να μαζέψει από δωρεές 13, 000 δολάρια για να αγοράσει έναν ανενεργό δορυφόρο με σκοπό η ομάδα του να τον επισκευάσει και να τον χρησιμοποιήσουν για να εκπληρώσουν τον στόχο τους, δηλαδή δωρεάν ίντερνετ σε όλον τον κόσμο. και όχι αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας που μόλις έβγαλα από το μυαλό μου, κυρίως γιατί δεν έχω τόσο ζωηρή (επιστημονική) φαντασία, και on top of that ξέρει πως να επισκευάσει, να αλλάξει την λειτουργία και να κάνει ωφέλιμο για τον σκοπό του έναν δορυφόρο. ναι το ξέρω... νιώθεις τόσο μικρός και λίγος. λογικό.
  • αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα μια γυναίκα, η Μαρία Τζέμη, της οποίας ο γιος έχει αυτισμό και εκείνη κατάφερε να μην αφήσει την αρρώστια να επηρεάσει την ζωή της και έκανε την ασθένεια επαγγελματική κίνηση, βοηθώντας πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, εκδίδοντας ένα περιοδικό ειδικό για τον αυτισμό το οποίο λειτουργεί με συνδρομές, οι οποίες αυξάνονται καθημερινά, σε μια εποχή που τα περιοδικά κλείνουν το ένα μετά το άλλο. σίγουρα κάτι πρέπει να κάνει καλά! η δική μου γνώμη είναι ότι θα μπορούσε και να μην υπάρχει στο line up και δεν μπορώ να πω περισσότερα για αυτό γιατί δεν είναι σωστό. ή μάλλον in the words of the famous Γιώτα Σούσουλα η ομιλήτρια είναι μια παλλαϊκή ηρωίδα που δύσκολα βρίσκεις τέτοιες στις μέρες μας. συγγνώμη αλλά αυτό το τελευταίο είναι ένα inside joke που δεν μπορούσα να μην γράψω.
  • συνέχεια με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, πολύ γνωστό σε όλους όσους συχνάζουν στην χαρούμενη γειτονία του twitter στην οποία στράφηκε κιόλας για να διώξει το άγχος των πρώτων δευτερολέπτων και την αμηχανία των πρώτων βλεμμάτων πάνω στην σκηνή, λέγοντας μας μέσω twitter ότι μας φαντάζεται όλους γυμνούς. πιασάρικο αν μη τι άλλο. αρκετά καλή ομιλία, μας είπε για τον θάνατο του παραδοσιακού τύπου (περιοδικά, εφημερίδες) και την άνοδο (ραγδαία) του ηλεκτρονικού τύπου (blogs, sites, social media). τίποτα που να μην γνωρίζαμε ήδη.
  • έκπληξη μετά με τον υπουργό εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. πολλοί έκραξαν το TED που τον έφερε χωρίς να είναι προγραμματισμένος, αλλά και για τον πολιτικό χαρακτήρα που έδωσαν στην εκδήλωση για τον οποίο κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος και κανείς δεν νοιάστηκε. ανέβηκε στο βήμα ζητώντας μας να τον αντιμετωπίσουμε σαν πολίτη και όχι σαν υπουργό που εκπροσωπεί μια κυβέρνηση, και όντως έτσι κάναμε και όντως σαν τέτοιος συμπεριφέρθηκε. μας μίλησε για την δι@ύγεια κάτι που όσοι ασχολούνται φανατικά με το twitter γνωρίζουν ήδη και που μεταξύ μας όλοι παρακολουθούμε αλλά κανείς μας δεν καταλαβαίνει γιατί το κάνουμε. η διαύγεια λοιπόν είναι ένα πρόγραμμα βασισμένο σε μια ανοιχτή κυβέρνηση, απόλυτης διαφάνειας όπου οποιαδήποτε απόφαση οποιουδήποτε μέλους της κυβέρνησης, από τον τελευταίο διευθυντή στο τελευταίο χωρίο μέχρι τον πρωθυπουργό, ανεβαίνει στην ιστοσελίδα για την ενημέρωση των πολιτών. αυτά.
  • Dr. Goran Carstedt ο επόμενος ομιλητής, έχει υπάρξει πρόεδρος του IKEA και της Volvo, καθώς και χίλια δυο άλλα πράγματα σχετικά με το climate change και με τις νέες μορφές ενέργειας. από την ομιλία του δεν κατάλαβα τίποτα γιατί τα αγγλικά του ήταν στο κακό χάλι που βρίσκονται τα αγγλικά κάθε βορειοευρωπαίου με προβλήματα άρθρωσης και λυπήθηκα πολύ που έχασα την ομιλία ενός τέτοιου ομιλητή.
  • πριν το τέλος του 2ου μέρους η αγαπημένη μου ομιλία όλης της διοργάνωσης, Χρήστος Ιωαννίδης εμπνευστής και διοργανωτής του schoolwave festival, ψυχή των schooligans και ο πιο αυθεντικός "μεγάλος" που έχω γνωρίσει ποτέ μου. τα βιντεάκια που μας έδειξε από τα schoolwave δεν μου άφησαν τρίχα να κάθετε στο δέρμα μου και κατέβασαν απίστευτες ποσότητες συγκίνησης για όλα τα χρόνια που πέρασαν και για όλες τις εφηβικές συναυλίες που έχω παρακολουθήσει και εγώ με την ίδια έκσταση όσο οι μαθητές του. είπε το πιο ωραίο πράγμα που άκουσα τις τελευταίες μέρες πως το "ωραίο είναι αυτό που γίνεται στην ώρα του" εξ ου και η σημασία της λέξης ωραίο. απλά φανταστικός! το πιο συγκινητικό ήταν πως πέρυσι αναγκάστηκαν να βάλουν ένα ενδεικτικό εισιτήριο εισόδου προκείμενου να καταφέρουν να κάνουν το schoolwave που κινδύνευε να ακυρωθεί λόγω έλλειψης χορηγού, και έγινε sold out τα πρώτα λεπτά κυκλοφορίας των εισιτηρίων.
είναι και το τρίτο μέρος, θα το γράψω σήμερα το βράδυ, ελπίζω, όπως επίσης ελπίζω να μην σε κούρασα με τα ατελείωτα posts για το TED, αλλά ήταν πολύ αξιόλογο για να μην το μοιραστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου